Pages

October 31, 2011

EEU : Examophobia !!!



OK, semua tau yang sekarang ni musim exam. Walaupun tak semeriah musim buah-buahan ataupun musim menuai, tapi musim peperiksaan sememangnya memberi impak yang besar kepala bulu hidung semua lapisan masyarakat yang berlapis-lapis lemak di perutnya. Adakah anda pernah mendengar FOBIA? Ingin saya maklumkan di sini, Fobia tidak ada pertalian darah mahupun urat kentut dengan amfibia mahupun Fasha Sandarkanpadadia. Fobia adalah suatu perasaan takut terhadap sesuatu benda yang tak mampu digambarkan dengan kata-kata, hanya ekspresi muka mampu menjelaskan segalanya. Kali ni,saya akan berbincang mengenai suatu fobia pada musim exam iaitu EXAMOPHOBIA!!!

Sebagai langkah berjaga-jaga, anda semua haruslah tahu akan simptom-simptomnya terlebih dahulu, antaranya:
  1. Orang yang selama ni tido berbantalkan laptop berpelukkan keyboard ataupun dengan konsol game tiba-tiba tidur dengan buku yang melambak gila
  2. Budak pemalas tetiba jadi rajin baca buku walaupun hanya membaca buku tersebut selama beberapa saat sebelum menitiskan air liur yang berasid tepu di setiap halaman buku tersebut
  3. Rambut yang selama ni tercacak dan tersikat rapi mula menggerbang dan mengembang persis Kak Limah
  4. Kalau selama ni dia stay up sebab nak call awek/balak dia, kali ni dia stay up sebab nak recall balik apa yang dah dibelajar dulu
  5. Masa 24 jam tetiba bagaikan bergerak laju mengalahkan Usain Bolt
  6. Online kat fb ngan twitter macam Chipsmore je; kejap ada kejap takde
  7. Muka lebih cepat menunjukkan penuaan disebabkan stres dan ketensionan yang melampau
  8. Ada yang terdesak mengambil langkah drastik meminum semua 'buku' yang dibelajarnya sampaikan najis  berbentuk pulpa dihasilkan apabila dikumbahkan keluar dari badan
  9. Lebih cepat naik angin, kalau salah gurau sikit kompom gusi bersepai dikerjakannya
  10. Tak dapat tidur dengan lelap walaupun dah macam posisi tidur dipraktikkan dan menukar bantal, tilam dan katil
  11. Tiba-tiba jatuh sakit bila tiba hari exam
  12. Sebelum masuk dewan peperiksaan, masuk tandas beberapa kali, berganda dari orang mengidap diabetis
  13. Muka mula menunjukkan ekspresi terkejut melampau (mulut ternganga sambil mata dibundarkan sebesar yang mungkin) bila membuka kertas soalan
  14. Ada yang tetiba kena sawan kertas bila bersentuhan dengan kertas exam waima bucu kertas sekalipun
  15. Pen tetiba hilang ink walaupun sedozen dibawa masuk ke dalam dewan peperiksaan, karbon pensel lak asyik nak patah,  pensel mekanikal tak payah cakap la, macam dah remuk lak dia punya lead 


Sekiranya anda menunjukkan sekurang-kurangnya SATU daripada simptom di atas, maka...

 AWAS, ANDA MUNGKIN MENGALAMI 
EXAMOPHOBIA FASA RENDAH!

Tapi jangan risau, saya ada penawarnya. Mudah dan praktikal. Boleh dipraktikkan di mana jua anda berada, bila-bila masa saja anda memerlukannya. Anda cuma perlu:
  1. Bakar laptop anda sekiranya laptop anda menjadi pengganggu utama anda masa belajar
  2. Sepakat dengan roommate anda untuk menampal nota akademik sebagai wallpaper kat bilik
  3. Daripada bercakap pasal awek, tukar topik mengenai soalan exam pulak
  4. Cuba uji orang yang lalu kat tepi jalan walaupun tak kenal, so dapatla tunjukkan korang punya keterroran anda (awas, anda mungkin menerima jawapan berupa tapak tangan dan tapak kaki di muka anda)
  5. Daripada berdebat pasal sapa lagi hebat, lagi baik kalau berdebat pasal topik yang dah dibelajar hari tu
  6. Makanlah kurma dan kismis sebanyak mungkin, madu lagi baik...
  7. Elakkan makan kepala ikan, otak ikan pun, tapi kalau otak-otak tu digalakkan, jangan lupa hulur-hulurkan kat sini

Jangan putus berdoa kepada Yang Maha Esa, mudah-mudahan urusan kita dipermudahkan kelak...

Tapi, kalau sudah terlambat hanya satu nasihat yang mampu diberikan kepada anda:

AMEK KAU! SAPA SURUH TAK PREPARE BETUL-BETUL! ADA KU KESAH?

AAA : Teringat masa sekolah dulu masa nak exam tu la kepala menggedik nak demam...

4 comments:

miss kinah said...

hahaha..lawak entry ni..tp bgus amat!

zudien said...

Semua student ada penyakit neh...haha

Azwan Azahary said...

Hahaha....

black sakura aleeya said...

haha....b0leh pkai gak tips k0 niehh....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...