Pages

December 20, 2012

Setia Hingga Hujung Nyawa





Assalamualaikum wbt...

Bagi yang terkeliru baca tajuk kat atas ni, entri ni bukan pasal drama Setia Hujung Nyawa tu ek. Tapi kasih sayang dan cinta seorang suami terhadap isteri dia. Kalau tengok gambar kat bawah ni, memang sedih bila mengenangkan betapa terasanya kehilangan isteri yang sentiasa berada di sisi sehingga hembusan nafasnya yang terakhir.



Budak Ohsem : this is what we call pure love :')

December 4, 2012

Kalau Naik Flight Begini...


Hahaha... pernah tak korang naik flight yang tambangnya bapak murah, tapi takde servis langsung? Haaa ni aku nak tunjuk ni, ni ada satu parodi masa safety demo kat dalam flight sebelum berlepas lah. Memang lawak, tak pernah dibuat dek orang, nak cerita banyak-banyak pun buat kering air liur aku je, korang bukan nak belanja teh O ais pun.



Budak Ohsem: nasib baik flight aku aritu tak macam nih

November 16, 2012

Oh My Blackout!




Aku rasa benda yang paling menyakitkan hati ialah bila kita blurr depan exam paper walhal tajuk tu yang korang belajar separuh mati malam sebelumnya. Punya la belajar separuh mati macam nak tersembul biji mata bagai, siap leh ajar member-member lain ala-ala Professor Dumbledore, tapi sendiri tak ingat satu keyword pun bila mengadap soalan tu. Yang ni pernah gak ar aku rasa. Tak pasal-pasal aku kena menganjing lam paper tu. Huhuhu…. Nasib pointer still tinggi (mode riak… haha)

Pernah gak ar masa sekolah dulu aku tetiba blackout masa exam English, PMR kalau tak silap aku. Masa tu aku tengah bergaduh ngan member kamceng aku. Aku ingatkan aku sorang je macam tu, rupanya dia pun stuck jugak, walhal soalan yang dibagi senang gila. Pas exam tu apalagi, kitorang pun berbaik balik lah. Kalau nak diikutkan memang trauma sampai sekarang. Kalau ada yang bergaduh tu, baik korang berbaik balik, kalau tak jadi kawan pun tak apalah, asalkan korang tak menanggung benda ni. 

Moral of the story, kita kena bersedia fizikal, mental dan spiritual apatah lagi intelektual bila nak berdepan exam ni. Apa-apa saja boleh berlaku, blackout ni dah kira antara peristiwa tak terjangka yang paling ringan la, belum lagi tetiba kena sawan, pengsan ataupun hilang ingatan masa jawab paper. Bagi yang tengah SPM tu, all the best yo…

Budak Ohsem : nasib je paper BI tu A, kalo tak percuma je anak orang tu jadi arwah aku kerjakan

November 7, 2012

Its Armwrestling Time!


Armwrestling ataupun gusti lengan adalah sukan yang makin menjadi-jadi masa sekarang. Kalau bahasa pasar dia pulak, orang panggil lawan tangan. Setiap peserta beradu tangan dengan sebelah lengan mereka, sama ada kanan ataupun kiri, dgn syarat kedua-dua mereka menggunakan lengan yang sama. Lengan mereka diletakkan di atas satu permukaan, dengan siku dibengkokkan dan menyentuh permukaan tersebut sementara menggenggam tangan masing-masing. Senang citer, korang jatuhkan tangan lawan korang tu.

Kalau kedua-dua pemain tu macam tidak mahu mengalah, keputusan seri mungkin akan diberikan untuk mengelakkan  kekejangan otot lengan, melainkan salah sorang daripada diorang surrender. Main game ni senang nak injured sebenarnya. Sukan ini mengenakan daya torque atau twist ke atas tulang humerus pada bahagian atas lengan. Selalunya, injured yang sering berlaku; bahu dislocate la, tangan patah la, tangan terseliuh la, muscle koyak dan macam-macam lagi. Antara penyumbang keinjuran tu semua, posisi salah masa main, tangan kurang bersedia nak berentap, tangan kurang kuat dan tak stretching dulu sebelum main. Tu yang kekadang bunyi 'PRAPPP!!!' bila main tu. Benda ni selalu jadi kat fighter-fighter amatur dan yang tak selalu main or tak pernah main langsung. Then, percuma je tangan injured, dah takleh nak menulis masa exam. Padan muka...
Aku selalu gak main benda nih, masa sekolah rendah dulu, masuk sekolah menengah, sampailah sekarang. Kalau yang sekarang ni lagi la, dengan member-member yang memang lengan macam tong gas punya, kalau tampar sekali, sure koma setaun punya. Tapi selalu ngan roommate ar, sampai injured-injured je tangan, ye lah dua-dua tak nak kalah, sampai tangan rasa macam nak tercabut, baru lepas, kira seri la. Tapi yang pasti aku selalu menang ar (bangga diri kejap). Sekarang ni pon still sakit lagi. Aku main benda ni pun suka-suka je, nak release tension. Ada yang nak train dia punya muscle tangan, biceps ngan triceps supaya lagi nampak natural besarnya. Bila memang tu, rasa puas tu memang tak dapat dihambarkan dengan kata-kata la, tapi kalo kalah, memang akan rasa nak lawan lagi sampai la kita menang. So, bagi yang baru nak main or jarang main tu, train dulu korang punya tangan ya. Safety first!

Nak fight, set masa ngan tempat. Hehehe...
Budak Ohsem : biceps besar ke kecik tak penting, yang penting teknik nak jatuhkan tangan lawan

November 5, 2012

Resepiku : Kek cheese Malas



Haaa... Rasa-rasanya mesti ramai yang dah tau pasal kek cheese ni, tapi lain-lain punya version la, ada yang kena perah lemon la, bubuh marjerin mentega la, letak gula bagai, tapi yang ni simple sahaja, Bajet pun around RM50/- macam tu la, tapi besar la, nak bagi jiran-jiran sebelah pun cukup.  Bahan-bahan tu boleh guna banyak kali gak.  Ni dia bahan-bahannya...

Bahan-bahan:

Isi kek:
Cream cheese (kalau nak sedap pakai Philadelphia la, tapi mahal) - 250g
Susu krimer manis (Vitaminised)
Nestum kanak-kanak (perisa madu) - pek kecik
Biskut Marie (perisa coklat) - 1 bungkus (dipatah-patahkan)
Susu kotak penuh krim - 1 kotak

Lapisan atas:
Cheddar cheese (jangan beli yang layer punya, beli yang buku) - 1 kotak
Chocolate rise - 1 botol

Cara-cara membuatnya:
  1. Masukkan 250g cream cheese ke dalam bekas, pukul hingga rata.
  2. Tuangkan susu krimer manis tadi sedikit demi sedikit, mengikut  tahap kemanisan yang anda kehendaki (jangan tuang semua, percuma orang kencing manis pulak pasni)
  3. Masukkan nestum secukup rasa
  4. Masukkan adunan tersebut ke dalam loyang atau bekas (pastikan bekas dilapik dengan aluminium foil ataupun plastik)
  5. Simenkan adunan tersebut sehingga rat
  6. Rendam biskut Marie dalam susu penuh krim seketika dan lapiskan atas adunan tadi (jangan rendam lama-lama, setakat nak basah-basahkan sikit je)
  7. Ulang langkah 4-6 sehingga adunan habis (pastikan layer teratas tu adunan cream cheese ya!)
  8. Parutkan cheddar cheese seberapa banyak yang anda suka (terlalu nipis tak sedap)
  9. Taburkan chocolate rice sebagai topping dan sejukkan di dalam peti sejuk.
  10. Tunggu sehingga ianya mengeras dan besedia untuk dihidang.

Sebenarnya, rahsia sebenar nak makan cheesecake malas ni, potong masa dia tengah beku, then baru makan masa dia dah mula cair. Sebab apa? Sebab masa dia cair tu la, cream cheese ngan cheddar cheese tu bergabung dan rasanya memang ohsem! Satu lagi, masa nak alaskan aluminium foil ke dalam loyang/bekas tu, pastikan dia ada lebih sikit, supaya bila dah beku nanti, senang nak tarik kek tu keluar dari loyang/bekas, then potong-potongkan dia, ni supaya senang kita nak potong dia. OK, korang boleh cuba sendiri kat rumah ya. Kalau ada yang tak jadi, tak tau apa masalah dia, ataupun nak tanya lebih lanjut, leh bagitau kat komen di bawah. Selamat mencuba!







November 1, 2012

Pesan Buat Si Isteri



Kadang-kadang tu, bila si isteri nak kasi naik rasa romantis ala-ala movie Mohabbatein tu, mula la bercakap berlapik tak tentu pasal. Dah tu, kena pulak ngan si suami yang sengal-sengal ubi, kepala simple je. Nak tau apa yang aku merepek ni? Jom baca kisah ni, untuk sentapan bersama...

Pada suatu pagi ketika bangun dari tidur, seorang isteri berkata pada suaminya, “Tadi malam Ayang bermimpi Abang menghadiahkan Ayang set barang kemas berlian di hari Valentine ini. Apa pendapat Abang mengenai mimpi Ayang?”.

“Ayang pasti akan mengetahuinya malam ini jugak” jawab suaminya sambil membisik manja. Malam itu si suami memberikan kepada isterinya sebuah bungkusan hadiah.


Dengan hati berdebar-debar penuh rasa seksaited (sexually excited) si isteri tersebut membuka bungkusan hadiah itu perlahan lahan dan isi bungkusan hadiah tersebut adalah sebuah buku yang berjudul: “Jenis-jenis Mimpi dan Maksudnya“...

Si isteri pun .... (sila lengkapkan sendiri ya, pepaham je la apa jadi)


Moral of the story: Lain kali tu cakap je straight to the point, kan tak pasal-pasal kena tafsir mimpi 

October 28, 2012

Oh No, Exam Datang Lagi!





Oh no, exam week datang balik! Makaih, dengan paper-paper yang bapak susahnya (sapa suoh nak jadi cikgu kan? Hihihi).OK, macam biasa, masa nak dekat exam cenggini, banyak benda yang jadi, terutamanya yang tengah mengidap sindrom examophobia nih. Kesian, ada yang dah macam zombi pulak aku tengok.

Masa tak cukup

Time-time camni la 24 jam rasa macam tak cukup (macam masa buat esaimen). Pastu, kelam kabut, marah tak tentu pasal. Bunyi cicak pun dia rasa annoying, bunyi kipas apatah lagi. Telinga tetiba tajam mengalahkan Edward Cullen dan Jacob je. Simptom ni tak semestinya ada masa PMS je ya, tapi masa tengah stress belajar. Tekanan darah sah-sah tinggi la. So, just rileks, tenangkan diri kejap. Takea deep breath and let it go.

Tilam dan bantal melambai-lambai

Asal nak baca buku je, bantal merengek manja mintak dipeluk, tilam yang empuk pulak merayu-rayu kita baring kat pangkuan dia. Terus tulisan kat buku tak dapat nak baca, macam tengah baca tulisan purba, yang Nampak garisan je. Mata pun makin kuyu, makin berat dan… kroohh… kroohh... kroohh… (aku pun tido wat entri nih)

GF/BF tepon tak angkat, anta mesej tak balas

Time gini la diorang rasa tersisih bebeno ye dak? Call x angkat, asyik-asyik kakak manis operator yang tolong jawabkan. Yang tu elok lagi, kalau sampai “Maaf, nombor yang anda dail tiada dalam perkhidmatan”  cemana tu? Mesej yang dihantar punyalah panjang, tapi dibalas ‘k’ ataupun ‘x’ je. Sapa tak bengang, nasib je diorang tak faks sekali mesej tu, kalo tak sia-sia je.

Perut padai kebal

Dalam masa orang lain rasa kebulur macam zombie hauskan darah, dia maintain je dok steady blaja kat meja tu. Takda langsung rasa lapar, haus ataupun penat. Kalau ada yang nak diet masa ni, gi la study ya. Kompom turun mendadak, bleh ada six pack lagi (berangan je engko, gi gym ar)

Dekat dengan Tuhan

Masa last-last minute camni, semua orang pandai dekat dengan Tuhan. Solat tahajud, solat hajat, solat dhuha, solat sunat dan sebagainya. Al-Quran yang tengah berdebu kat rak tu boleh dibaca sampai khatam setiap hari. Tapi benda ni bagus sebenarnya, at least diorang still ingat Tuhan daripada ada lagi yang masih hanyut dengan dunia lagha diorang tu. Esok exam, malam ni layan PES. Result keluar camtu-camtu je. Amek kau!!!


By the way, semua guru pelatih kat semua kampus IPG akan mula exam esok (paper aku awal pagi esok… huhuhu T.T).  Ingat ya, masa exam tu, langkah kaki kanan dulu, sebelum bukak kertas soalan, baca bismillah dulu, then baca doa kejap. Tenangkan jiwa, tenangkan minda masa nak jawab. Kalau ada yang stuck atau black out, istighfar dan tinggalkan dulu soalan tu, insyaAllah Dia akan menolong kita. 

Good luck and all the best!!!

October 26, 2012

:: Kaf.Ba.Ra.Kaf.Ta.Nun ::


Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh...

 

Semalam, aku dipertemukan dengan seseorang yang amat aku kagumi. Mungkin pertemuan ini telah diatur oleh-Nya untuk menyedarkan aku, hamba Allah yang masih lalai dengan nikmat dunia. Aku agak hairan, biarpun banyak teksi yang berhenti, aku enggan untuk masuk walaupun masih ada ruang di dalam teksi tersebut.  Tiba-tiba, bila tiba saja teksi yang satu ini di hadapan kampus, terus kakiku ringan memasuki ruang penumpang. Pemandunya masih lagi muda jika dilihat dari raut wajahnya. 

Namanya, Uncle Lee.  Dia dah kena tinggal dengan anak bini. Tapi apa kesiannya, uncle (aku panggil uncle la, since bapak aku pun muda lagi) dulu pernah jadi businessman. Tapi sebab mengamalkan sikap yang tak berapa nak berkat, dia pun last-last jatuh bankrap.

“Cikgu, mau pegi mana?”

“Bank Rakyat, dekat ngan KFC Drive thru tu uncle ek”

“Ohhh… 3 ringgit saja”

“Aik, tapi selalu kalau sorang saja dia suruh bagi 8 ringgit?”

“Itu tambang ikut kepala punya. Satu orang ka, full ka, sama saja ma. Itu banyak tipu punya orang”

“Hidup ini tidak perlu tipu la, nanti hidup tidak berkat. Kata percaya itu Tuhan, ikut ajaran dia. Tapi tipu orang, mana ada berkat. Dulu maybe la saya pun suka main tipu sama customer, tapi sekarang sudah insaf. Tak mau tipu-tipu lagi. Nanti Tuhan marah”

“Kita hidup ha, mau buat apa-apa, kena ingat Tuhan tengok. Itu kaya ka miskin ka, itu semua ujian dari Tuhan. Dia mau tengok kita punya jiwa itu bersih atau tidak. Orang cakap orang tamak selalu rugi kan? Saya tidak mahu macam itu lagi, hidup macam ini sudah cukup ma. Hidup sederhana, janji bahagia. Buat apa mau kaya-kaya then tipu orang, buat kerja kotor.”

“Saya dulu pernah buat itu bisnes. Tapi sebab selalu main tipu, tidak berkat.  Mau cari rezeki, biar bijak sikit. Biar lambat mau kaya, tapi berkat. Kalau tidak, kaya pun tidak ada guna, hidup penuh dosa.  Betul tidak cikgu?”

“Then, saya  bankrap la, duit satu pun tidak ada. My wife, anak-anak semua tinggalkan saya. Family halau saya. Sekarang saya tinggal sorang-sorang, sehelai sepinggang. Banyak insaf sudah. Tapi life must go on kan?”

 “Kalau itu Tuhan tidak mau kasi kita mati, kita tidak akan mati. Saya sudah berapa kali eksiden, langgar lori, langgar bas, satu cedera sikit pun tidak ada. Itu Ah long pukul-pukul sama saya, tapi saya still hidup juga. Kalau mau bunuh diri pun tak guna punya, kalau itu Tuhan tidak mau kasi kita mati dulu. ”

“Hidup ini ar, biar apa pun jadi, hidup mesti jalan. Kalau ada buat salah, insaf. Then, ubah hidup kita, baru berkat. Kalau ada masalah, mintak tolong sama Tuhan la, Tuhan memang akan tolong punya.  Ini mau bikin kacau lagi, lawan itu Tuhan. Nanti Tuhan marah, lagi banyak masalah. Betul kan?”

“Ada ramai yang panggil saya untuk kasi ceramah, tapi saya tidak mau. Ramai lagi ustaz-ustazluar sana lagi bagus dari saya. Ada juga kawan suruh saya masuk Islam, tapi saya belum sedia lagi. Nanti next time kita tidak tau. Saya ikut life saya punya flow saja sekarang. Yang penting, life must go on”

“Ok, cikgu, nanti kalau ada jiwa (nyawa), kita jumpa lagi ya”

Sepanjang perjalanan, saya hanya mengiakan semua butir bicaranya. Saya kagum dengan perspektif hidupnya. Sedangkan orang bukan muslim seperti dia mampu berfikir sedimikian rupa, mengapa tidak kita yang lahir-lahir sudah bergelar Islam? 

Mengapa kita memilih jalan yang kotor demi mengejar kejayaan, kekayaan, kemewahan?  Rasuah, pecah amanah, semuanya dilakukan semata-mata ingin mengejar nikmat dunia yang bersifat hanya sementara, walhal banyak dosa yang telah dilakukan demi mengejarnya. Tiada lagi perkataan ‘keberkatan’ yang berlegar di atmosfera minda tatkala hanyut dengan godaan dunia. 

Aku bersyukur kerana telah disedarkan dengan cara sebegini. Aku bersyukur aku telah disedarkan sebelum masanya terlambat. Aku bersyukur  aku masih lagi mampu memabayangkan wajah ibu dan ayahku ketika ingin membuat kemungkaran. Mudah-mudahan, dialapangkan dada kita semua untuk menerima petunjuk dan hidayahNya.  Walllahualam.

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA

September 21, 2012

Dear Esah...



Esah...

Apa kabar Esah? Dah makan ke belum? Kalau dah makan, alhamdulilah. Kalau belum, ada ku kesah? Sihat tak? Kalau tak, pegi klinik, tapi pegi sendiri la. Abang malas nak hantar, menyusahkan je. Pepandai la hidup ya...

Oh ya, lupa pula tujuan sebenar abang tulis surat ni. Mungkin selama ni Esah heran kenapa abang tak balas surat-surat Esah terdahulu. Bukan abang tak balas, tapi malangnya merpati yang hantar surat abang tu kena panggang Pak Leman jeran belakang rumah abang. kempunan nak makan chicken chop katanya. Sebab tu surat tu tak sampai kat Esah. Nak pakai hempon, abang tak reti. Nokia 3310 yang abang baru beli tu mak abang pakai giling cili. Lesung ari tu hilang lepas bapak abang baling kat pencuri ayam malam tu. Kesian bapak abang tu, terliur sangat nak makan ayam kepci, mekdi ngan keni rojes, last-ast makan naget ayamas je la. Abang tak apa, abang layan piza hat je. 

Abang ingat lagi, Esah pernah tanya bila abang nak masuk meminang. Abang bukan nak tipu Esah, tapi abang belum ada duit lagi. Nak beli choki-choki pun kena hutang dengan Ah Heng tu, ni kan pulak nak tanggung Esah. Kalau Esah tak pakai mekap berjenama macam Garnieh ke, Simpelisiti ke, Ole-ole ke, pakai bedak sejuk yang mak abang pakai malam-malam tu boleh la kot. Abang nak beli kondominium, satu keluarga kita dok kat semua tingkat. Satu tingkat tu abang beli, kereta nak kena pakai kreta BMW, Ferrari baru la best.Tapi tu la, sekarang tengah kumpul duit, tengah pikir malam ni nak rompak rumah sapa pulak. Eh, jangan bagitau sesapa tau. Hihihi...

OK la,ink pen abang pon dah nak abih dah ni, nak beli baru takde duit. Ni je la pen yang abang ada sejak amek SPM dulu. Nyesal pulak paper terakhir tu abang mengkantoikan diri abang meniru. Bedak abang pun dah nak abih ni tempek-tempek kat surat ni. Jaga diri bebaik tau. Sayang Esah!

Assalamualaikum...

p/s : tolong watkan pesbuk untuk abang, bang tak reti la

July 11, 2012

:: mengAYAT bukan mengANJING ::







Sebuah keluarga dari golongan pertengahan di sebuah negara Timur Jauh, di mana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang lelaki berusia 9 tahun dan seorang perempuan berusia setahun. Segala urusan rumah dikendalikan oleh seorang pembantu rumah Filipina.

Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 9 tahun itu bertanya pada si ayah, “Ayah, apa itu politik?” Tersedak si ayah mendengar persoalan anaknya itu. Jawab ayah, “Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?”

Kelipok-kelipok mata si anak kejam celik. Memang tidak faham. Lantas si ibu mencelah, “Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba faham okay.”


Jadi semalaman si anak berusia 9 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung tengah-tengah malam pulak. Si anak itu pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama George itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis. Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang berada di ranjang dengan si pembantu Filipina itu.

Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan esok pagi, si ayah bertanya, “Dah faham apa itu politik?”

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, “Dah!”. Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah, “Jadi apa dia politik tu?”.

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. “Sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat diabaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik”


Siapa lagi bijak di sini? Nampak bebeno kesengalannya...

June 29, 2012

Terukir Di Bintang


Masa mula-mula aku dengar lagu ni, aku tengah tonton rancangan perkahwinan Yusry KRU - Lisa Surihani. Perrggghhhh... memang layan, macam lagu-lagu kat radio Klasik Nasional I tell you. Tambah-tambah lagi suara Yuna yang berlemak santan perah susu masa nyanyi lagu ni, memang feel habis la. Jom layan kejap...

Terukir Di Bintang - Yuna

Jika engkau minta intan permata tak mungkin ku mampu
Tapi sayangkan ku capai bintang dari langit untukmu
Jika engkau minta satu dunia akan aku cuba
Ku hanya mampu jadi milikmu pastikan kau bahagia

Hati ini bukan milik ku lagi
Seribu tahun pun akan ku nanti
Kan… kamu…


Sayangku
Jangan kau persoalkan siapa di hatiku
Terukir di bintang tak mungkin hilang cintaku padamu


Aku rasa ni lirik yang paling pendek dalam sejarah lagu kat Malaysia ni, tapi takpe janji sedap. Ko ada?

May 5, 2012

20 - 20 - 20


Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulilah, syukur ke hadrat Ilahi, aku still bernafas sehingga ke umuraku yang ke-20. Happy tak terhingga, sebab dah dekat 6 taun tak celebrate birthday betul-betul (5 taun asyik kena waktu exam je, 1 taun lagi pulak interview masuk IPG)

Hari ni, Miss A (bukan kumpulan Kepop tu ya) datang kat Seremban, nak celebrate birthday sama-sama katanya. Pastu dia bagi patung yang sebijik rupa macam aku; besar, chubby dan comel (tangan di dada, mata ke atas). Walaupun kejap je (sebab dia ada benda lagi nak kena buat), tapi kesanggupan dia nak datang tu buat aku rasa terharu pulak. Benda ni tak plan langsung pun sebenarnya, aku nak celebrate ngan kengkawan sekelas je macam taun lepas, tapi tiba-tiba dia call, dia dah nak sampai Seremban dah. Hihihi...

Bila dah makin tua ni, perangai kena la matang sikit ye tak? Tapi tak perlu matang sangat, nak ajar bebudak sekolah rendah kan, so matang sikit jadi la. Janji kita matang dalam berfikir dan bertindak. Sifat macam bebudak takpe, comel. Semoga di usia yang baru ni, aku akan lebih murah rezeki dan lebih banyak kejayaan yang aku dapat capai. Wallahualam...

April 30, 2012

Bersih VS Kotor



Dalam masa tak sampai setahun, dah 2 kali perhimpunan BERSIH ni diadakan. Dalam Facebook, dalam Twitter, dalam blog, bukan main meriah lagi promosi pasal BERSIH ni, kalah promosi movie The Avengers. Siap ada yang luar negara sokong lagi bagai nak rak.

Ari Sabtu tu baru je plan nak pegi shopping kat KL, bila dapat tau benda ni nak jadi, terus tak ada mood. Ye lah, lemas dan rimas nak meredah lautan manusia kuning, siap PowerRangers Kuning pun ikut demo sekali. Aik, marah ke sebab Power Rangers kuning tak popular macam Power Rangers pink? Hehehe...

Bagi aku, tak salah kalau nak berdemonstrasi tapi mestilah DENGAN AMAN. Tau tak maksud DENGAN AMAN? Maksudnya kita buat demosntrasi tanpa melakukan kerosakan dan huru-hara. Ini tak, habis semua wartawan, orang awam, tumbuhan, kereta dikokaknya. Tengok video macam tengok movie citer zombie je. Tak tau lak orang Malaysia yang dikenali sebagai orang yang penuh sopan santun dan tatasusila penuh nilai-nilai ketimuran ni buas sangat sampai macam tu. Kalah scene klimaks dalam citer The Avengers. Kalau ada director filem nak buat filem pasal perang superhero lepas ni, ada banyak pelakon ekstra ni ha. Bersepah je...

Kalau ye pun nak berdemonstrasi, jangan la dibuang sampah tu merata-rata. Kesian tukang kutip sampah nak kutip. Bila ditanya kenapa buang sampah camtu, dijawabnya tu semua kerja DBKL.  Amboi, cakap macam orang duduk dalam gua. Kalau cleaner dengar, ada pulak yang dihentak guna penyapu karang. Tak hairan kalau lepas ni cleaner pulak buat demosnstrasi BERSIH KEPALA HOTAK KAU 1.0 lepas ni. Sapa nak jawab? Kalau diorang mogok, sapa nak cuci tandas awam? Mop lantai, cermin pintu, cermin tingkap semua tu? Sapa nak kutip sampah kat kawasan perumahan tiap pagi? Nak harapkan kita ni, elok sangatlah, dalam almari pun macam sarang tikus, nikan pulak buat kerja-kerja macam tu.

Yang peliknya, ada yang sanggup bawak anak bini ikut demonstrasi sekali. Tak tahulah tahap IQ mak bapak yang bawak anak-anak yang masih kecil pergi sekali tu serendah mana, tapi yang pasti memang tak patut. Kalau betul diorang sayangkan anak-anak diorang, takkan diorang nak dedahkan anak-anak dengan bahaya macam tu. Konon-konon nak ajar anak tentang KEAMANAN, KEADILAN tapi last-last anak kena rempuh, cedera baru nak rasa menyesal bawa anak sekali. Itupun kalau menyesal, ada yang tak sedar diri salahkan orang lain sebab cederakan anak dia. Walhal, kalo letak anak kat rumah tak ke selamat. Pelik... Orang kita ni ramai yang pandai tapi atas kertas sajalah, kalau pasal hidup bebalisme sikit.

Bila baca newspaper 2 3 hari ni rasa macam nak gelak guling-guling je,  orang yang mengetuai BERSIH ni siap suruh polis tangkap sapa-sapa yang ganas, then diorang put the blame satu sama lain. Why? Tak nak mengaku kesalahan sendiri pulak dah? Yang salah sapa, polis? Wartawan yang nak tolong polis kena belasah? Then, orang atasan yang lepas tangan camtu yang korang nak perjuangkan? Kata nakkan keadilan, tapi apa itu keadilan pun tak tau.

Apa yang pasti benda ni tak elok sebab boleh burukkan imej negara. Dah tu, negara kita ni porak peranda, apa lagi, senang la Amerika ngan rejim Israel nak hancurkan negara kita. Nak kena jajah lagi ke? Aku tak isah kalau nak macam cheezy wejez tetiap hari, sedap apa. Satu lagi, kalau dah rasa tak nak duduk Malaysia, kat antartika dan artik sana banyak lagi tempat kosong. Boleh la korang bukak negara baru kat benua ais tu. Korang buat BERSIH dengan penguin dan beruang polar kat situ. Ok bye...


Budak Ohsem : Orang Malaysia ni kan PemBERSIH...

April 24, 2012

5 Sebab Kenapa Benci Sinetron Indon!




OK, selain dari ombak K-pop yang semakin menjadi-jadi kat Malaysia ni, ombak sinetron pun dah lama menghempas kaca tv kat rumah. Bawang Putih Bawang Merah, Cinta Berkalung Noda, Cinta Melodi, Puteri Yang Tertukar dan banyak lagi la. Sekarang ni Nada Cinta yang meletop sekali. Tepat jam 6.30 je, mama ngan adik perempuan aku dah terpacak kat depan tv. Jangan harap la nak tonton channel lain. Mmeang tak la jawabnya. Dulu aku tengok la jugak sinetron ni, sekarang dah tak lagi sebab macam tengok ulang tayang, title je bertukar.

Bagi yang yang masih bluurrr apa tu sinetron, sinetron tu drama la, kira macam telenovela kalau istilah Amerika Latinnya. Kalo kat Malaysia lak, drama bersiri atau drama rantaian. Hah, apasal aku tak suka sinetron. Ni sebab-sebabnya...
  • Panjang ceritanya beratus-ratus episod. Tak kiralah sinetron apa, yang pasti jalan ceritanya mesti panjang berjela-jela. Dulu aku minatlah jugak sinetron indon ni. Tapi bila setiap kali tengok sinetron, episodnya semua setahun baru nak habis. Drama Malaysia paling lama pun 3 bulan je, kalo ada sambutan baru buat musim ke-2, yang pasti kisahnya lain pulak la. Ni tak, naik jenuh nak tunggu, sepupu aku beranak 3 kali baru habis drama Indon ni, betapa lamanya drama tu cuba bayangkan.
  • Tak habis-habis dengan konflik. Selesai satu masalah, timbul lagi satu masalah. Bila selasai masalah yang baru, timbul lagi masalah. Begitulah seterusnya. Apa punya panjang daa sinetron. Masalah satu ke dua tu takpela. Ini sampai tujuh lapan masalah. Banyak sangat konflik sampai stok Cornflakes aku kat rumah pun habih.
  • Jalan cerita semua hampir sama. Masuk hospital kompom hilang ingatan. Saja nak panjangkan episod. Pastu mesti ada orang yang memang jahat tahap gaban yang memang takkan insaf-insaf punya sampai ke habis. Dialah watak yang menentukan cerita tu nak habis ke tak. Mesti ada orang dari kisah-kisah lalu datang balik nak balas dendam. Musuh ketat dalam citer tu rupa-rupanya adik beradik, tak pun tertukar masa lahir dulu. Wat so ever la. Orang sampai dah boleh agak apa kesudahan sesuatu sinetron tu sebab kebanyakan sinetron sama jer jalan ceritanya. Yang berbezanya cuma pelakon dan situasi. Cuba buat sinetron yang lain daripada yang lain pula.
  • Pelakonnya semua yang jenis kacukan. Senang cakap, bukan indon sejati la. Muka handsome, lawa-lawa semuapelakonnya. Tetapi apa yang aku tengok orang indon, takdela lawa/hensem macam kat dalam sinetron tu. Biasanya watak hero dan heroin la muka kacukan. Bila part watak ayah ke ibu ke orang gaji ke baru la diamiknya orang indon sejati. Motif? Entah la...
  • Bila sampai je babak suspensnya tu, habis muka pelakon kat situ dizoom beberapa kali. Entah berapa minit berlalu macam tu je, pastu bersambung... Kalo ada 3 orang pelakon kat situ, 3 la zoom in muka diorang tu, kalau boleh sampai ke lubang hidung pun nak dizoom. Nasib bukan 10 pelakon kat situ, kalo tak sampai ke sudah zoom in zoom out je keja.

Alaaa... sapa cakap drama Melayu takde kualiti, kalau takde takkan la Gerak Khas, Sembilu, Nur Kasih, Juvana, Susuk, Bagai Aur Dengan Tebing, Kisah Kaisara dan taun ni Vanila Coklat menjadi kegilaan ramai, betul tak? Hehehe... Sokong la produk buatan Malaysia...

April 17, 2012

Bila Menonton Movie Hindi



Ingat lagi tak masa zaman kita kecik-kecik dulu (kalau yang dah berumur tu muda-muda dulu), memang popular sangat citer-citer Hindi ngan citer Tamil masa tu. Paling orang minat, Sivaji The Boss, Shah Rukh Khan, Amitabh Bachan, Aamir Khan, Slaman Khan, Saif Ali Khan, Ajay Devgan. Kalo yang heroinnya pulak, Kajol, Madhuri Dixit, Tabu, Monisha Koirala, Urmila Matolkar, Rani Mukarjee, Pretty Zienta, Karisma Kapoor. Perrgghh... Kalo masa kecik-kecik dulu memang layan habis la bila tengo citer-citer nih. Masa tu mana-mana kedai yang jual tisu kotak tu memang untung besar la sebab kali ada je movie Hindi baru kuar, kommpom stok tisu SOLD OUT!

Kuch Kuch Ho Ta Hai.... filem paling meletopz 90-an
Tapi, korang perasan tak kalau kita tengok cerita Hindi ke Tamil ke, Telugu ke, asalkan dari India la, mesti ada beberapa benda ni dekat nak sama, I can say berlaku kat almost semua movie-movie tu la...
  • Kalo masa bergaduh, ganas gila, sampai terbang-terbang bagai. Berguling-gulng kat udara, kalah penerjun negara Bryan Nickson masa nak perform terjun platform kat Suikan SEA. Bunyi efek takyah cakap ar, memang GEDEBANG! GEDEBUG! Sampai nak silang kain pun bunyi, memang terbaekkk
  • Heronya akan dapat ditahan kalo dibelasah ramai-ramai samai cedera parah kat kepala tapi menrengek macam budak kecik bila heroin lapkan luka walaupun setakat luka masa potong bawang. Nak kata manja, gelik pulak, nak kata gedik tu ada la kot. Hahaha...
  • Cuba bayangkan, hero ngan heroin start je menari, tetiba orang-orang yang tengah jalan and duduk-duduk kat tepi tu boleh join sekali, macam flasmob pun ada gak aku tengok. Dah tu, semua step diorang hafal, walhal ada yang baru kuar dari jamban, baru balik dari kerja, tetipa hafal step. Memang tak logik kalau nak dipikirkan secara rasional. Cehhh...
  • Kalau ada watak kembar, mesti bin kompom salah sorang daripada diorang tu jahat. Entah apa masalah diorang pun tak tau. Yang baik tu punyalah lurus bendul, kalah lembu. Kalo yang jahat tu plak, tak alang-alang jahatnya, pastu larikan diri, sembunyikan diri. Last-last yang jadi mangsa, kembar dia yang sengal-sengal kentang tu. Rasa macam nak sepak pun ada bila tengok yang baik macam kucing parsi tu main ikut je apa yang si jahat bedebah tu buat. Sanggup je amik kesempatan ngan kelembapan kembar dia yang sorang tu.
  • Masa tengah menyanyi tu, boleh plak tukar-tukar tempat, dah tu tak alang-alang plak tempat diorang bertukar tempat; atas gunung, tepi tasik, walhal tadi kat atas jalan raya, bila masa diorang blah pun tak tau. Pakai pintu suka hati ke apa, patut la Doraemon pandai cakap Hindi (mod menganjing). Satu lagi,sempat plak tukar-tukar baju yang entah berapa pasang, kalah koleksi baju kurang kerja mak aku kat dalam almari stor baju tuh.

Kajol - SRK : Hero heroin favourite all time

Bila difikirkan balik, itulah sebenarnya warna dan tarikan utama filem Hindi ni. Cuba tengok kat filem lain, ada? Tak ada... Tapi aku lebih prefer tengok citer zaman 90-an dan awal 2000 la, filem yang sekarang ni entah apa-apa je. Harapkan market body lawa dan tarian seksi je, jalan cerita merapu tah ke mana. Kalau movie alaf baru yang aku suka 3 Idiots, Taare Zameen Par, My Name Is Khan ngan Ghajini, Om Shanti Om. Yang lain tu, belum ada masa nak tengok lagi. Kalau ada masa tu tengok la, tapi ada satu citer ni yang kawan aku prefer aku tengok, Force. Hero dia John Abraham, dalam citer ni memang smart ar body dia. Pastu yang antagonis pun tak nak kalah.

OK, kalau ada tambahan lagi boleh korang drop down kat bawah ni, mana tau ada yang peminat citer Hindi lagi ke zaman drama Korea ni. Hehehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...