Pages

January 22, 2013

Obesiti Itu Satu Obsesi

  

Assalamualaikum wbt...

Bukan niat hamba ingin menghina golongan yang obes ni, tapi kalau difikir kenapa diorang obes? Yup, betul ataupun korek bak kata omputih. Diorang obes sebab obsesi diorang terhadap makanan. Mekdi la (boikot! boikot!), Kepci la, Piza Hat la, Keni Rojes la, Ramli Beger la, banyak lagi la.

Tapi kali ni bukan nak cerita pasal obesiti ataupun Siti Nurhaliza ya, tapi obsesi makhluk bergelar manusia ni. Setiap sorang daripada kita ada obsesi masing-masing.Ada yang obses ngan video game, sampai lupa nak makan, solat, mandi dan sebagainya. Ada yang terlalu obses ngan K-pop sampai hafal semua lirik lagu diorang tapi Surah 3 Qul pun tergagap-gagap lagi.  Ada yang terlalu obses ngan pompuan cantik sampai sanggup jadi stalker, last-last jadi perogol bersiri. Ada yang obses nak cantik, semua benda nak dicucuknya, last-last muka pun macam Shrek, lagi huduh dari muka asal. Kalau tengok kat sini, bila kita terlalu obses, maka semua benda tu tadi akan makan diri kita balik penghujungnya nanti. Masa tu nanti tak payah nak menyesal pulak ya, dah terlambat.

Oh ya, lupa pulak nak bagitau obsesi ni apa benda. Jangan bingung dokhentak-hentak kepala kat dinding, obsesi ni bukan jenama pampers ataupun megi, tapi sejenis perasaan suka atau minat terhadap sesuatu yang melampu-lampu menjangkaui tahap hiperbola. Dia kira adik  kembar kepada fanatik la.

Senang cerita, jangan biarkan obsesi mengawal tubuh dan minda korang. Kalau tak, memang ke laut la gayanya idup korang. Kalau setakat minat atau suka seusuatu benda tu tak salah, tapi kalau sampai melalaikan kita dari landasan agama, tu dah kira masalah kronik tu. Dalam kubur nanti, malaikat takkan tanya pasal Xbox ke, PS3 ke, Angry Birds ke, lagu K-pop ke, tapi yang diorang tanya SIAPA TUHAN KAMU? Dapat jawab ke kalau sepanjang hayat dok leka ngan benda-benda duniawi sampai hal ehwal agama sendiri pun tak dipedulikan? Fikir-fikirkan... 

Budak Ohsem: Jangan obes sudaaaahhhh

January 16, 2013

Alkisah Fizik, Painkiller dan Orang Kampung


Assalamualaikum wbt...

Haaaa... mesti ada yang terkebil-kebil lagi hairan lagi pelik akan tajuk di atas. Apa pulak kaitan Fizik dengan painkiller? Siapa pulak orang kampung yang dimaksudkan. Sabar, bawak bertenang, ada kisah di sebalik benda ni sebenarnya. Alkisah...

15 Januari 2013, Makmal Biologi...

Ari tu kitorang belajar chapter Vektor apa ke namanya tah, Vektor Relatif kot. En Azmi (pensyarah SCE3105) pun bagi la contoh soalan untuk kitorang jawab. Perrgghhh.... serabai kepala otak aku. Kalau setakat vektor tu takpa lagi, ni sampai nak kira vektor relatif sampan kepada tebing la, vektor kapal terbang relatif kepada angin la, abis semua kenderaan keluar, UFO je belum. Bila dah lama sangat tak sentuh ilmu Fizik ni, tambah-tambah lagi masa sekolah dulu tak khatam-khatam sebab cikgu yang mengajar 'ter'beranak dua taun berturut-turut (why it have to be happen to me, why?), rasa bebalisme la sikit. Nasib baik la ada gak classmate yang memang genius Fizik ni, maybe masa kecik dulu diorang ada tertelan magnet ke, pendulum bob ke apa, manalah tau kan. Tapi memang respek kat diorang ni.


16 Januari 2013, Makmal Fizik...

Masuk pulak chapter Daya Linear ke apa benda (maaf, memori kena virus, so lupa-lupa ingat je) yang kitorang belajar, tup tup masuk balik Teorem Phytagoras. Waahhh, lama dah aku berpencen dar tajuk ni. Addmath dulu pun dapat A (double wow~) sebab nasib je, tu pun lepas belajar separuh mati. Naik pening mata, juling mata, gila je belum belajar Fizik ni. Aku memang tabik la kat sapa-sapa yang master lam Fizik ni. Naik migrain aku dibuatnya. Kos, sin, teta apa lagi nama alien yang aku dengar aku pun tak tau.

Bukannya aku tak suka Fizik, tapi aku memang anti alias fobia sikit ngan nombor ni. Nak kira balik baki duit pun slow macam penyu (percuma je penyu dapat nama kat sini). Cemana nak kira wang hantaran gini, cehhh... Aku memang salute to the tabik spring la kat member-member yang terer Fizik ni. Aku ni kalo takat Bio ke, Kimia boleh la kawtim tapi kalau Fizik, mintak maaf je la memang trauma habis. Tak tau la cemana result aku semester ni, kena belajar double triple kot. Kurangkan Runningman, Merlin, Supernatural, banyakkan praktis Fizik. Bak kata penghulu kampung aku dengan slang omputih nya, ''practice make perferct!''

Ingat lagi Encik Azmi berseloroh pagi tadi, belajar Fizik ni kena get ready ubat migrain awal-awal, nanti tetiba migrain tak dapat jawab soalan ngan betul. Kalau telan 2 bijik pun tak baik jugak, telan je 4 bijik, overdose takpe janji baik. Lama -lama memang habis la stok painkiller bagai kat farmasi depan kampus ni, Semua beliau sapu, lagi-lagi lepas mengajar kitorang, selori pun tak cukup dos lagi. Wakaka... Terbaik la Encik Azmi. Nasib la beliau ni sempoi sikit, boleh bawak melalut-lalut gitu. Tagline dia paling popular "orang kampung pun tau benda ni" kalau kitorang tak dapat jawab soalan dia. Muka selamba je, maintain cool bak kata orang kampung aku la. Orang kampung manalah tu semua tu, semua benda psal  Fizik dia tau, keturunan Albert Enstein ke apa. Tu je la aku nak cakap. Sori melalut sikit, ok bye!

Budak Ohsem : lepas ni boleh kehabisan stok farmasi depan kampus aku ni -.-

January 11, 2013

Nasi Goreng Dabai


Assalamualaikum wbt...

OK, aku pasti ada yang terlopong dan ternganga sampai tak sedar lebah dan lipas masuk lam mulut tu. Bawak bertenang, makanan ni bukannya makanan dari planet ataupun galaksi lain, memang ada kat bumi Malaysia yang tercinta ni ya. Buah dabai ni hanya terdapat di Sarawak (setakat yang aku tau la, negeri lain aku tak tau la), terutama sekali di kawasan Rajang, Sarikei, Mukah dan Sibu. Kat situ memang syurga dabai la katanya.
Kalau nak buah dabai ni, kena rendam dalam air panas dulu

Kalau kat semenanjung ada petai, jering bagai, kat Sarawak pulak ada buah dabai dan engkalak.Yang spesialnya buah dabai ni sampai ke isi dalam bijik dia boleh makan. Boleh la kuis-kuis isinya guna pencungkil gigi ke jarum ke, sodaaaappppp...