Pages

November 5, 2012

Resepiku : Kek cheese Malas



Haaa... Rasa-rasanya mesti ramai yang dah tau pasal kek cheese ni, tapi lain-lain punya version la, ada yang kena perah lemon la, bubuh marjerin mentega la, letak gula bagai, tapi yang ni simple sahaja, Bajet pun around RM50/- macam tu la, tapi besar la, nak bagi jiran-jiran sebelah pun cukup.  Bahan-bahan tu boleh guna banyak kali gak.  Ni dia bahan-bahannya...

Bahan-bahan:

Isi kek:
Cream cheese (kalau nak sedap pakai Philadelphia la, tapi mahal) - 250g
Susu krimer manis (Vitaminised)
Nestum kanak-kanak (perisa madu) - pek kecik
Biskut Marie (perisa coklat) - 1 bungkus (dipatah-patahkan)
Susu kotak penuh krim - 1 kotak

Lapisan atas:
Cheddar cheese (jangan beli yang layer punya, beli yang buku) - 1 kotak
Chocolate rise - 1 botol

Cara-cara membuatnya:
  1. Masukkan 250g cream cheese ke dalam bekas, pukul hingga rata.
  2. Tuangkan susu krimer manis tadi sedikit demi sedikit, mengikut  tahap kemanisan yang anda kehendaki (jangan tuang semua, percuma orang kencing manis pulak pasni)
  3. Masukkan nestum secukup rasa
  4. Masukkan adunan tersebut ke dalam loyang atau bekas (pastikan bekas dilapik dengan aluminium foil ataupun plastik)
  5. Simenkan adunan tersebut sehingga rat
  6. Rendam biskut Marie dalam susu penuh krim seketika dan lapiskan atas adunan tadi (jangan rendam lama-lama, setakat nak basah-basahkan sikit je)
  7. Ulang langkah 4-6 sehingga adunan habis (pastikan layer teratas tu adunan cream cheese ya!)
  8. Parutkan cheddar cheese seberapa banyak yang anda suka (terlalu nipis tak sedap)
  9. Taburkan chocolate rice sebagai topping dan sejukkan di dalam peti sejuk.
  10. Tunggu sehingga ianya mengeras dan besedia untuk dihidang.

Sebenarnya, rahsia sebenar nak makan cheesecake malas ni, potong masa dia tengah beku, then baru makan masa dia dah mula cair. Sebab apa? Sebab masa dia cair tu la, cream cheese ngan cheddar cheese tu bergabung dan rasanya memang ohsem! Satu lagi, masa nak alaskan aluminium foil ke dalam loyang/bekas tu, pastikan dia ada lebih sikit, supaya bila dah beku nanti, senang nak tarik kek tu keluar dari loyang/bekas, then potong-potongkan dia, ni supaya senang kita nak potong dia. OK, korang boleh cuba sendiri kat rumah ya. Kalau ada yang tak jadi, tak tau apa masalah dia, ataupun nak tanya lebih lanjut, leh bagitau kat komen di bawah. Selamat mencuba!







1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...