Pages

October 5, 2011

Memori : Tora, Jo Jo dan Ding Dang !



Teringat lagi masa kecik-kecik dulu, kalau mama dengan papa pergi pasar je, mesti pesan belikan kitorang Tora Tora, Ding Dang ataupun JoJo. Setia je tunggu mama dengan papa balik kat depan pintu, rupa macam anak kucing tengah tunggu tuan dia belik Whiskers dengan Friskies. Hehehe...

Dari kiri : JoJo, Tora, Ding Dang...

Bila sampai je kat rumah, kitorang adik beradik pun tetiba je datang rajin pulak nak tolong angkut barang, walhal nak cari mainan tu je. Barang-barang yang kitorang confirm takde benda alah tu dalam tu, takde nya kitirang nak bawak. Mula selamba je tinggalkan mama dengan papa terpinga-pinga kat teksi tu. Bungkusan plastik tu tak masuk rumah pun, baru kat depan pintu, kitorang adik beradik dah menyelongkar dah plastik tu. Masa tu, sanggup berteranjang bertumbuk dengan adik-adik sebab tak nak dapat yang tak best isi kat dalam tu (lagipun manalah nak tau isinya apa, belum bukak apa-apa lagi. - sengalnya aku masa kecik dulu).

Bila ada je iklan baru kat tv, lagi-lagi kalau ada minan baru kan, memang dengan serta-merta suruh mama tolong belikan kalau pergi pasar. Kalau mama lupa nak beli, mulalah nak merajuk tak tentu bagai, duduk mencangkung kat belakang peti sejuk, sambil menghentak-hentak kaki. Aku sampai berguling-guling kat lantai ni, frust tahap guling dah, takde nya nak menonggeng-nonggeng macam zaman sekarang. Bila ada mainan tu, mulalah nak show-ff depan kengkawan, kononnya dialah yang beli mainan terbaru masa tu. Muka boleh blah...

Dulu, ada mainan cenggini pun bukan main bangga lagi, zaman sekarang???

 Selain dari permainan yang mengasyikkan (pada masa tu), ada satu lagi tarikan utama yang membuatkan aku terpacak untuk membelinya, iaitu coklat kat dalam tu. Pergh... wa bilang sama lu, nikmat beb (masa tu belum kenal Fererro Rocher dengan Cadburry lagi). Sampaikan ada satu masa tu, aku ambik semua coklat kat kotak adik-adik aku, pastu bagi diorang mainan je. Diorang tak kisah pun, lagipun mana boleh lawan abang long, karang ada pulak cop Body Glove kat pipi tu karang. Hehehe...

Coklat ni yang buat aku terliur dulu.... Hehehe...

Oh ya, lupa pulak nak introduce. Snek yang 3 ni sebenarnya popular zaman 80-an hinggalah 90-an. Era 2000 dan ke atas tu agak kureng  sikit la maybe sebab ada mainan yang lebih canggih masa tu macam Digivice, Bayblade, Crush Gear, Digimon, macam-macam lagi la. So, generasi milenium ni kira macam tak merasa sangat la kalau nak dibandingkan zaman mama dengan papa dulu (aku ni lahir 90-an, so dapat la rasa nikmat zaman tu sikit. ) Sebenarnya, bukan 3 snek ni je ada kat pasaran, ada banyak lagi, macam-macam versi lagi lah. Tapi, yang 3 ni la paling popular, walau di mana jua anda berada. Ceh, ayat dia....

Saiz berbeza, nikmatnya sama...


Dulu melambak je, sekarang susah nak cari...

Antara mainan yang ada kat dalam kotak-kotak tu: 






Sampai sekarang ni pun, adik-adik aku akan suruh aku belikan untuk diorang, tak kira yang masih kecik dengan yang dah sunat tu dengan yang tua macam aku ni pun, masih gian nak beli benda ni gak. Benar kata orang, nostalgia tu susah nak dilupuskan dalam memori kita, lagi-lagi yang bawak seribu satu kenangan manis kat kita. Sebelum kita berpisah, tengok la video iklan Tora ni, dengan tagline dia,

TORA DATANG LAGI...



AAA: Kalau snek cenggini bertahan sampai ke zaman anak cucu aku nanti, aku nak belikan diorang masa birthday diorang la. Jimat sikit. Mana tau karang ada pulak PS3 ke PSP ke dalam kotak tu kan. Hehehe

3 comments:

Nafisah Ruslan said...

lepas balik sekolah mesti wajib beli semua ni :)

Azwan Azahary said...

Hahahaha... tu la kan. sampai sekarang ni kot, beli benda-benda nih. Mainan bagi kat adik, coklat kita makan.... hehehe

~miss dyeLa~ said...

dh lama x beli... time kcik2 dlu x mintak nenek belikan pn nenek beli... main 2 jam campak mainan tu merata...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...