Pages

October 12, 2011

What Da Fish??? : Part 4


Semalam aku ada satu insiden yang menyentapkan lubuk hati dan tangkai jantung aku. Blog aku diserang malware... Wait a sec, diserang malware? Apa tu? Adik beradik Tupperware ke, tak pun software? Ok, malware ni tak ada kaitan dengan power rangers mahupun otromen ye. Kamen raiders, ko duduk diam kat situ, jangan habiskan maggie aku pulak...

Sapa kat sini pernah kena serang virus kat blog dia, angkat bulu kaki? OK, memandangkan tak ada, so aku nak ceritakan detik-detik cemas semasa diserang virus tersebut. Nasib jugaklah aku sempat bunuh virus tu guna Dettol.

Dari kiri : Bab, Bib dan Bub...


Nak dijadikan cerita,  semalam macam biasa aku nak edit aku punya entri untuk hari ni punya, tapi tak boleh. Aku kehairanan, menguis-guis rambut kerintingku nan menggerbang yang tak gatal. Tiba-tiba, or suddenly bak kata orang kampung aku, keluar benda alah ni:

Kalau korang nak view blog aku pun, akan jadi macam ni kan?

Aku rasa pelik, aku ingat kalau bukak kejap lagi elok dah. Tapi tak elok-elok gak, sampai ke malam. Tension punya tension, last-last aku dah rasa macam nak give-up je nak publish blog aku. Aku tak nak buat blog baru, aku nak blog yang ni gak, banyak memori yang telah kami lalui bersama. Ada sorang member aku ni, dia bagi semangat lagi, jangan putus asa, buat la blog baru aku follow... Wah, sampai macam tu sekali. Walhal, masani rasa macam nak menangis nih. Ye la kan, blog kesayangan kita dikokak dek virus, sapa yang tak sedih.

Kata-kata semangat diberi di putus asa membelenggu diri

Aku dengan kudrat dan kekuatan mental yang masih bersisa cuba la search mana-mana blog yang pernah senasib dengan aku ni, aku terjumpa dengan satu blog ni, Amry's Blog. Kisah dia pun boleh tahan tragik jugak la. Kat blog ni, dia bagitau, pergi kat Virus Scanner, via  Unmask Parasites . Nanti dia akan cari sampai ke lubang cacing kawasan mana yang diserang tu. So, selongkarlah blog korang, kokak la mana-mana yang patut, terjah biar virus tu terkejut beruk sampai berak berak.

Melware (bukan nama sebenar) yang berjaya dikesan  sedang berak tak lawas kat post aku...

Melware ni boleh didapati sama ada kat dalam kita post (kalau kita copy URL sesuka hati), kadang-kadang dia menempel kat kita punta template design (tak pasal-pasal kena tukar template) ataupun daripada bloglist yang kita follow (so jangan follow sesuka hati ye!). At last, dapat jugak aku jumpa melware yang berak tak basuh kat blog aku nih. Dia tersepit kat celah-celah post yang aku hantar hari Isnin hari tu (kalau korang perasan, aku dah delete dah). Kalau nak selamat, delete la benda yang dijangkiti tu. (kalau kat widget, buang widget tu. Kalau kat template, ukar template lain, kalau kat entri kita,delete la post kita tu.) So, blog aku kembali ke paras gula. Ceh, macam bagi ceramah pasal paras glukosa dalam darah pulak dah.

Sentap gila aku semalam, tapi still maintain hensem...

Seriously, sampai ke sekarang ni aku trauma, sedih dan semalam menangis macam budak kecik je (nasib baik roomate tak tengok, malu seh). Apa-apapun, kepada bloggers semua, ada satu pesanan ringkas tapi padat dari aku:

Jangan biarkan blog anda diselubungi malware...

Pengajarannya, jangan tempel URL sesuka hati kat post anda. Kalau nak merasa macam mana meroyan sebagaimana aku,  cubalah try sekali...


AAA: Maaf  kepada blogwalkers yang tak dapat nak 'check-in' kat blog semalam. Now, I'm free! Yeeaahhhaaa...

2 comments:

zudien said...

Hahaha....len kali mesti berhati2 ketika mengopy...

Azwan Azahary said...

ye la pak cik oit.... =.='

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...