Pages

January 24, 2012

Bila Dah Bosan...

 
Bosan.... Adakah itu satu penyakit? Ataupun mainan perasaan semata-mata? Yang pasti bosan itu bukan jenama jajan yang dijual di tepi jalan. Menurut kamus dewan makan terbiar belakang rumah Kak Leha, bosan membawa maksud suatu perasaan yang tiada perasaan yang dapat ditonjolkan dengan muka selenga tahap lembu. Hurm...

Apa sebab-sebab bosan ek? Setelah membuat survey dengan menemubual orang-orang sekeliling (sambil berlakon sebagai wartawan sebuah stesen TV yang tak pernah wujud pun kat muka bumi ni), mereka memberi beberapa sebab yang boleh dikatakan diterima akal :
  • Takde mende pun nak dibuat
  • Entah... saja je nak rasa bosan
  • Asyik buat benda yang sama je tiap ari mana tak bosan
  • Bosan? Oh, yang lagu baru Stacy tu kan? Hehehe...
  • Nak buat tu tak boleh, nak buat ni tak boleh, leceh ar
  • Nak keluar lepak, duit pokai, duduk la kat rumah sampai bosan
  • Aaarrrgghh.... aku bosan!!! Wuhuuuuuuu....
  • Takde teman ar nak ajak main
  • Awek/pakwe aku ni sungguh membosankan... Aku bosan, bosan tau tak!!!
Nampak? Ada sebab yang memang kita pernah rasa, dan ada sebab yang hanya orang gila saja boleh rasa. Kasihan. Macam mana nak cegah sindrom kebosanan? Kami ada caranya. Antara metodi yang boleh kita praktikkan adalah:
  1. Main kejar-kejar dengan kucing, dengan ajing lagi baik, mana tau dapat pecah rekod Usain Bolt ke, paling kurang pun Edward Cullen pun jadilah
  2. Rajin-rajinkan diri mencuci, menyental dan mengemop jalan raya, kalau ada kereta lalu je mop balik jalan tu sampai hilang rasa bosan korang
  3. Melalak sorang-sorang dalam bilik sampai pecah tingkap rumah orang sebelah, kompom lepas tu akan jadi meriah dengan sumpah seranah dan maki hamun
  4. Korang menjerit mintak tolong sambil buat-buat muka cemas + tambah simpati + air mata (air mata jangan lupa, aset mahal tu), pastu bila ada orang nak tolong buat-buat muka toya macam takde benda yang berlaku, kompom akan ada babak kejar-mengejar macam citer Transporter tu
  5. Kira berapa helai rambut korang ada sampai habis, kalau salah hitung mula balik (jangan guna teleskop ataupun kanta pembesar ya!)
  6. Pegi online kat Facebook pastu like semua post dan komen yang ada (kalau korang like virus tu nasib la)
  7. Tak pun, korang bagi komen yang kontroversi sikit, kasi berapi sikit kat fb tu, kalau boleh biar sampai bergaduh sampai hilang kebosanan
  8. Korang call la member-member korang konon-kononnya nak buat panggilan hangit kat diorang, mesti syok gila
  9. Bagi yang suka ambik gambar tu, korang ambik la gambar seberapa banyak yang mungkin, biar sampai meletup kamera pun takpe, janji kepuasan betul tak?
  10. Opsyen paling last, pegi la blog ni, baca entri sampai habis. Hehehe...
Ok, rasanya aku pula yang bosan sekarang. Tapi tak apa, anda boleh praktikkan benda ni kat mana saja; di rumah mahupun di gua, bila-bila masa saja; waktu paling afdhal tengah-tengah malam buta. Bila anda sudah praktikkan, boleh berikan feedback di ruang komen. Selamat mencuba!

2 comments:

wanie said...

hahaha..kalau kira rambut tu oke lagi..boleh la cari kutu ke hape ke...cuba kira bulu kmbing tgk..perghhh

Azwan Lai Azahary said...

Ni kira yang amatur punya. Yang versi advance punya blom lagi. Hehehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...