Pages

January 1, 2012

Azam Oh Azam!


Alhamdulillah, akhirnya kita masih bersempatan untuk bernafas dan bersyawa di tahun baru ini. Tahun baru bermakna lembaran baru dalam sejarah hidup kita. Tahun baru juga bermakna azam baru, tapi perlu ke azam kita ditukar tiap-tiap tahun walhal azam yang lama masih belum dicapai? Hurmmm... tepuk dada tanya selera, tapi tepuk dada tu nanti jangan kuat sangat nanti batuk berdarah pula nanti saya juga yang susah.

Asal menjelang tahun baru saja, maka penuhlah di Facebook, di Twitter, di blog kalau boleh di Skype pun  di Skype kita jumpa orang post mengenai azam tahun baru diorang. Ada yang nak kerja lebih keras, study rajin-rajin, dapat result gempak dalam exam, nak kerja overtime tak kurang jugak yang nak kawin. Alhamdulilah, elok sangatlah tu. At least adalah matlamat hidup diorang ni.

Masa untuk membetulkan semua kesilapan kita yang lepas

Ramai yang nak bukak buku baru, maybe diorang menghadapi masa-masa getir pada tahun-tahun yang lepas. Kemalangan, kehilangan orang yang tersayang, dibuang kerja, gagal exam ataupun jadi mangsa penjenayah yang pasti meninggalkan kesan negatif yang mendalam. Mungkin ada antara diorang yang telah melakukan kesilapan yang paling besar dalam hidup diorang, jadi di tahun baru ni nak mulakan bab-bab hidup yang baru supaya lebih bahagia dan sejahtera hidupnya, insyaAllah. Sudah tiba masa untuk muhasabah diri kita, betulkan mana-mana yang patut supaya pisang tak berbuah dua kali. Say NO to SIMILAR STUPID MISTAKES!

Tapi azam lepas yang masih belum tercapai macam mana pulak? Adakah kita perlu renew, atau just let it go saja? Pada pendapat akulah, kalau tak tercapai tu tak ada salahnya kalau kita top-up balik azam tu untuk tahun yang seterusnya. Kalau tak pun, kita tangguh dulu azam kita tu ke masa yang kita benar-benar rasa yakin dapat capai apa yang kita nak.

Masa semakin berlalu dengan pantas...

Azam aku? Ermmm.... Adalah.... hehehe... Mana boleh bagitau, cukuplah saya seorang saja yang tau. Ada azam yang lepas masih tak pass lagi, so paham-paham sajalah ya!  Apa-apapun moga tahun baru ni membawa 1001 citrawarna dalam hidup kita. Yang lepas biarkan berlalu, yang akan datang perlu kita bersedia.

AAA: Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan SELAMAT TAHUN BARU kepada semua viewers!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...