Pages

February 8, 2013

Preview Hantu Kak Limah Balik Rumah 2 (Husin, Mon & Jin Pakai Toncit)


Assalamualaikum wbt...

Baru je balik dari tengok citer ni kat wayang. Selama ni terlepas tengok wayang sebab busy sangat (ganti kelas petang ke malam T_T). Sejujurnya, aku takde la minat sangat citer-citer Melayu, apatah lagi nak layan kat wayang, memang tak la. Kadang-kadang trailer kemain lagi, tapi hampeh. Tapi tak tau la kalau filem ni dapat pecah panggung lagi macam Zombie Kampung Pisang ngan Hantu Kak Limah Balik Rumah ke tak, yang pasti movie ni best. Nak cerita banyak pun buat cramp jari je nulis, jom usha dulu sinopsis citer ni...

Beberapa tahun yang lalu, selepas kejadian "Hantu Kak Limah Balik Rumah", Husin yang telah muflis akibat ditipu skim cepat kaya di Singapura, telah kembali semula ke Kampung Pisang. Di Kampung Pisang, Husin berjumpa semula dengan geng lamanya dan juga Mon, kekasih lamanya sewaktu Kampung Pisang dilanda Zombi. Namun beberapa hari selepas itu, Kampung Pisang dilanda peristiwa-peristiwa aneh. Nampaknya, sejarah 45 Tahun dulu kembali semula. Kejadian kehilangan lelaki-lelaki teruna di Kampung itu kembali menghantui.

Dalam kekecohan itu, Kak Limah yang sudah pulih sepenuhnya, sibuk merancang rombongan ke Singapura dan mempelawa Husin menjadi pembantunya. Namun begitu, masalah semakin rumiut apabila Husin sendiri hilang dari rumahnya. Rakan-rakannya Ucop, Wan Kaswi dan Nazari SMK gagal mengesan dimanakah Husin berada. Yang tinggal hanyalah mee maggi Singapura.....
 
Apa yang bestnya citer ni?
  •  CGI dalam movie ni boleh dipuji la kan, walopun part berlawan ngan hantu tu rasa macam tengok video game je, tapi still dapat hidupkan moodnya
  • Baru tau sejarah asal Kampung Pisang ni, ada kaitan dengan citer ni
  • Watak penduduk Kampung Pisang makin ramai, macam-macam je diorang ni
  • Watak-watak lama banyak yang dah advance lam citer ni
    • Usop dah advance dah, jadi mat rempit, siap ada anak ikan lagi
    • Anak Mamat Khalid lebh advance dia punya senjata kali ni, Resident Evil pon kalah
    • Kak Limah dah baik dari gila dah, tapi ada beberapa babak je yang ada
    • Yang pasti, warung Pak Jabit dah ada wai fai (wifi)
Dalam citer ni, watak Mon (Zombie Kpg Pisang) datang balik (walopun sebenarnya orang lain. Tarikan utama dah tentulah antagonis utama dia, Dr Samsudin (Rashidi Ishak), siapa dia? Apa dia buat? Siapa Mon yang sebenarnya? Kenapa 'Mon' datang balik? Citer banyak pon tak boleh. Kena la tengok sendiri movie ni kat pawagam berhampiran!

Budak Ohsem : antara trilogi filem tempatan paling berjaya kat wayang, good job Mamat Khalid!

2 comments:

Nur Alina Binti Jelihi said...

harap2 movie ni dpt pecah panggung

Azwan Lai Azahary said...

harap-harap la, lagi banyak sindiran dia lam crita nih

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...