Haaa... Rasa-rasanya mesti ramai yang dah tau pasal kek cheese ni, tapi lain-lain punya version la, ada yang kena perah lemon la, bubuh marjerin mentega la, letak gula bagai, tapi yang ni simple sahaja, Bajet pun around RM50/- macam tu la, tapi besar la, nak bagi jiran-jiran sebelah pun cukup. Bahan-bahan tu boleh guna banyak kali gak. Ni dia bahan-bahannya...
Bahan-bahan:
Isi kek:
Cream cheese (kalau nak sedap pakai Philadelphia la, tapi mahal) - 250g
Susu krimer manis (Vitaminised)
Nestum kanak-kanak (perisa madu) - pek kecik
Biskut Marie (perisa coklat) - 1 bungkus (dipatah-patahkan)
Susu kotak penuh krim - 1 kotak
Lapisan atas:
Cheddar cheese (jangan beli yang layer punya, beli yang buku) - 1 kotak
Chocolate rise - 1 botol
Cara-cara membuatnya:
- Masukkan 250g cream cheese ke dalam bekas, pukul hingga rata.
- Tuangkan susu krimer manis tadi sedikit demi sedikit, mengikut tahap kemanisan yang anda kehendaki (jangan tuang semua, percuma orang kencing manis pulak pasni)
- Masukkan nestum secukup rasa
- Masukkan adunan tersebut ke dalam loyang atau bekas (pastikan bekas dilapik dengan aluminium foil ataupun plastik)
- Simenkan adunan tersebut sehingga rat
- Rendam biskut Marie dalam susu penuh krim seketika dan lapiskan atas adunan tadi (jangan rendam lama-lama, setakat nak basah-basahkan sikit je)
- Ulang langkah 4-6 sehingga adunan habis (pastikan layer teratas tu adunan cream cheese ya!)
- Parutkan cheddar cheese seberapa banyak yang anda suka (terlalu nipis tak sedap)
- Taburkan chocolate rice sebagai topping dan sejukkan di dalam peti sejuk.
- Tunggu sehingga ianya mengeras dan besedia untuk dihidang.
1 comment:
terbaik la Pak Wan!
Post a Comment