Pages

January 7, 2012

Resepiku : Kacang Botak


Korang pernah tengok kacang botak? Dah namanya botak, memangla kacang tu bulat, licin lagi gebu. Hari ni Chef Lai akan bawakan resepi kacang botak.

Bahan-bahan yang diperlukan ye...

400 gram kacang tanah
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
5 sudu gula
1 sudu kecil esen vanila
sedikit garam

Bila dah preparekan semua bahan-bahannya, meh kita try buat pulak. Cara-caranya :

  1. Pukul telur dan gula hingga gula tu hancur.
  2. Masukkan kacang ke dalam besen
  3. Masukkan 1 sudu besar adunan telur ke dalam besen kecil tu tadi dan shake adunan tu sehingga kacang disaluti telur.
  4. Taburkan 2 sudu besar tepung gandum ke dalam besen kecil tadi dan shake hingga kacang disaluti tepung.
  5. Ulang langkah 3 dan 4 sehingga tepung menyaluti kacang sepenuhnya (berapa tebal mengikut cita rasa masing-masing)
  6. Setelah siap goreng kacang hingga masak.
  7. Kacang botak siap untuk dihidangkan!
Selamat mencuba semua!

 
 
  

3 comments:

Nora_Aniza said...

apakah rasa dia?adakah rasa tak sedap? ^^

Azwan Lai Azahary said...

rasa dia macam kacang goreng, tapi sedap la.

selvarani said...
This comment has been removed by the author.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...