Korang pernah tengok kacang botak? Dah namanya botak, memangla kacang tu bulat, licin lagi gebu. Hari ni Chef Lai akan bawakan resepi kacang botak.
Bahan-bahan yang diperlukan ye...
400 gram kacang tanah
2 cawan tepung gandum
1 biji telur
5 sudu gula
1 sudu kecil esen vanila
sedikit garam
Bila dah preparekan semua bahan-bahannya, meh kita try buat pulak. Cara-caranya :
- Pukul telur dan gula hingga gula tu hancur.
- Masukkan kacang ke dalam besen
- Masukkan 1 sudu besar adunan telur ke dalam besen kecil tu tadi dan shake adunan tu sehingga kacang disaluti telur.
- Taburkan 2 sudu besar tepung gandum ke dalam besen kecil tadi dan shake hingga kacang disaluti tepung.
- Ulang langkah 3 dan 4 sehingga tepung menyaluti kacang sepenuhnya (berapa tebal mengikut cita rasa masing-masing)
- Setelah siap goreng kacang hingga masak.
- Kacang botak siap untuk dihidangkan!
Selamat mencuba semua!
3 comments:
apakah rasa dia?adakah rasa tak sedap? ^^
rasa dia macam kacang goreng, tapi sedap la.
Post a Comment